menu
X

Bezienswaardigheden

Een dagje winkelen in Katwijk is goed te combineren met een bezoek aan verschillende bezienswaardigheden of het ondernemen van leuke activiteiten.

De in het duin verborgen parkeergarage

De in het duin verborgen parkeergarage

Heb jij een dagje Katwijk gepland staan met de auto? Dan kun je je auto parkeren in de nieuwe, ondergrondse parkeergarage aan de Boulevard. Het is een unieke verschijning op een unieke locatie. Vanuit de parkeergarage loop je zo de karakteristieke Boulevard van Katwijk op en bevind je je op loopafstand van het winkelgebied Zeezijde. Daarmee is het de ideale plek om je auto een koel plekje te geven tijdens je dagje strand.

De Keukenhof: dagtrip vanuit Katwijk

De Keukenhof: dagtrip vanuit Katwijk

De Keukenhof is het grootste bloemenpark van Nederland. Ongeveer acht weken per jaar kun je je hier laten verrassen door de maar liefst 7 miljoen (!) voorjaarsbloeiende bloembollen. Is de Keukenhof geen hotspot voor toeristen? Of het favoriete uitje voor ouderen? Nee hoor, de Keukenhof is ook voor Nederlanders hartstikke leuk om te bezoeken en ook voor kinderen heeft de Keukenhof echt een leuke dag te bieden. Én de Keukenhof is heel makkelijk bereikbaar vanuit Katwijk.

Waarom Katwijk leuk is om te bezoeken met kinderen

Waarom Katwijk leuk is om te bezoeken met kinderen

Katwijk is ontzettend leuk om te bezoeken met kinderen. Het strand vinden kinderen fantastisch, Katwijk heeft leuke speeltuinen en het hele jaar door worden er leuke evenementen georganiseerd. Benieuwd wat je echt moet doen als je met de kids naar Katwijk gaat? Hier heb ik het voor je op een rijtje gezet.

Recreatiegebied bij het Valkenburgse Meer

Recreatiegebied bij het Valkenburgse Meer

Het Valkenburgse Meer is een grote waterplas tussen Katwijk en Leiden. Het gebied rondom het Valkenburgse meer wordt veel gebruikt voor recreatie. Mensen die lekker gaan wandelen met de hond, een rondje hardlopen of zwemmen als het lekker weer is. Zeker in de zomer biedt het Valkenburgse Meer een goed alternatief voor een dagje strand met jonge kinderen.

Strandhuisjes: wakker worden op het Katwijkse strand

Strandhuisjes: wakker worden op het Katwijkse strand

Beeld je een omgeving in waar je helemaal één bent met de natuur, waar je met blote voeten in het zand aan de ontbijttafel plaats neemt, in gezelschap van een groep zeemeeuwen en waar je de dag afsluit met een ongeëvenaarde zonsondergang en een nachtelijke zwempartij..... Die plek vind je aan het Katwijkse strand. Verspreid over het strand van Katwijk staan verschillende strandhuisjes waar je deze onvergetelijke vakantie beleeft. 

10x sporten in Katwijk

10x sporten in Katwijk

Wist je dat Katwijk een heel ruim aanbod aan sport en sportverenigingen heeft? Van watersport tot yoga. Hier staan tien sporttips voor je op een rijtje. 

Op ontdekkingstocht in bunkers uit de Tweede Wereldoorlog

Op ontdekkingstocht in bunkers uit de Tweede Wereldoorlog

Van juni tot en met september organiseert Staatsbosbeheer elke zaterdagochtend een historische wandeling door het bunkercomplex bij Rijksdorp. Samen met een gids en een zaklamp in de hand betreed je bunkers die normaal gesproken niet geopend zijn voor publiek. Bedekt onder de bladeren van eiken, beuken en kastanjes is het bunkercomplex nauwelijks zichtbaar vanuit de lucht. Niet gek dus dat de Duitse bezetters juist deze plek kozen voor het bouwen van een bunker.

Natuurcentrum Katwijk

Natuurcentrum Katwijk

Katwijk kent een prachtige natuur, met een rijke biodiversiteit. Het doet ons goed om met deze natuur kennis te maken. We vinden het heerlijk om uit te waaien op het strand, een fietstocht te maken door de duinen of om met de kinderen te wandelen door Panbos. Het Natuurcentrum Katwijk wil daarom een podium bieden voor natuurbeleving in en om de gemeente Katwijk. Het biedt een fysieke en virtuele plek waar bewoners en bezoekers terecht kunnen om de natuur in en rond Katwijk (nog) beter te leren kennen. Dit kan door het bekijken van interessante exposities, het bijwonen van lezingen en door deelname aan inspirerende excursies onder begeleiding van een expert.

Wandelen in en om Katwijk

Wandelen in en om Katwijk

Staatsbosbeheer heeft een aantal wandelroutes uitgezet in de omgeving van Katwijk.

Wandelroute Kattukse Duinroute - 4 km

Wandelroute door de duinen ten zuiden van Katwijk. Afwisselend tussen open duin en oude akkertjes. De hond mag aangelijnd mee, tussen 15 maart en 15 augustus. Start: Sportlaan 3, 2225 JM Katwijk. Volg blauwe route.

Wandelroute Duinroos - 4,5 km

Wandel langs uitzichtpunt Vlaggeduin, het hoogste punt van Hollands Duin. Bij helder weer zie je de zee. De hond mag aangelijnd mee, tussen 15 maart en 15 augustus. Start: Cantineweg 9, 2224 XP Katwijk. Volg groene route.

Kijk voor meer wandelroutes in de omgeving op de website van Staatsbosbeheer.

Vanaf het Toeristisch Overstappunt aan de Sportlaan (Zuidduinen) kunt u via de wandelknooppunten diverse routes volgen. Kijk voor meer informatie op de website van TOP

Dorpspomp op de Schippersdam

Dorpspomp op de Schippersdam

Tijdens het winkelen op de Princestraat vergeet je soms dat er zich nog een hele wijk achter deze straat bevindt. Wanneer je een van de zijstraatjes in loopt van de Princestraat of het Andreasplein, loop je tegen de authentieke witte huisjes aan van bijvoorbeeld de Schippersdam.

Bij de eerste stedenbouwkundige ontwerpen van het intieme woonwijkje rond de Schippersdam, speelden de ontwerpers al met de gedachte om woningen in oude stijl te creëren. Met daarbij een bijzonder object, waar een zowel artistieke als praktische betekenis achter zou zitten. Hierbij werd steeds meer de nadruk gelegd op een dorpsplein met een daarop geplaatste pomp. Deze pomp zou dan herinneringen oproepen aan de enige dorpspomp die Katwijk ooit heeft gehad, opgericht in 1889. Naspeuringen omtrent de constructie en de afmetingen leverde helaas te weinig informatie op om die waterpomp zonder meer op de Schippersdam na te bootsen.

Op de waterpomp is te zien dat deze gebouwd is in 1982. Toch zou je denken dat deze waterpomp minstens uit de 19e eeuw stamt. De gemeente stelde in de jaren negentig een bedrag van 41.000 gulden beschikbaar voor dit project, met daarbij ook de intentie dat de pomp ook daadwerkelijk water levert. Wie heeft er nou niet aan de zwengel gehangen om te kijken of de pomp het wel écht deed? 

Neem na het shoppen dus even een kijkje achter de Princestraat en laat je verrassen in deze sfeervolle en authentieke omgeving. 

Corpus

Corpus

In corpus beleef je in 55 minuten een spectaculaire 'reis door de mens'. Dit is uniek in Nederland, zelfs in de hele wereld. Nergens anders krijg je zo'n bijzonder doorkijkje in het functioneren van de mens. Je leert hoe het lichaam in elkaar zit, hoe het werkt en wat je moet doen om het gezond te houden. Veel bewegen, verantwoord eten en gezond leven, dat is het motto van CORPUS! 

Corpus is open van dinsdag t/m zondag van 09.00 tot 19.00 uur. De laatste 'reis door de mens' start om 17.00 uur. In de Nederlandse schoolvakanties is Corpus ook geopend op maandagen.

Sluit je bezoekje aan CORPUS met een heerlijk etentje aan de Katwijkse Boulevard. Het ideale dagje uit!

De Pan van Persijn (Panbos)

De Pan van Persijn (Panbos)

De Pan van Persijn, ook wel het Panbos genoemd, is een wandel- en speelbos voor jong en oud. Het bos heeft eendenvijvers, speeltoestellen voor kleine kinderen, een hertenkamp, een geitenweide en mooie ligweiden voor ontspanning. In de Pan van Persijn kun je een deel van de Atlantikwall uit de Tweede Wereldoorlog zien.

Surfschool Katwijk

Surfschool Katwijk

Surfschool Katwijk organiseert diverse activiteiten op het strand en in het water. In 2006 zijn zij begonnen als surfschool voor golfsurflessen, inmiddels zijn hier verschillende activiteiten bijgekomen. Tegenwoordig is Surfschool Katwijk een 'alround' surfschool en bieden voor elk wat wils. Kwaliteit en veiligheid van de lessen staan voorop!  

Naast golfsurflessen kun je bij Surfschool Katwijk ook terecht voor suppen, longboarden, windsurfen, bodyboarden, mountainbiken, powerkiten en raften. Ook beschikken ze over een ruime accomodatie met warme douches direct op het strand.

Surfschool-Katwijk is ook het juiste adres voor alleen het huren van surfspullen. Ze beschikken over een ruim assortiment aan golfsurf en Stand Up Paddle boards in verschillende maten. Voor zowel beginners als gevorderen. Ze hanteren 'nette' prijzen waarbij het wetsuit altijd inclusief is. 

Op zoek naar een leuk adres voor een sportief kinderfeestje in de golven, een spectaculaire groepsactiviteit met vrienden of collega's, een windsurfles of een leuke clinic 'longboard' skaten... Surfschool-Katwijk has it all! 

Soldaat van Oranje - de musical

Soldaat van Oranje - de musical

Als de Duitsers in 1940 Nederland binnenvallen, leeft de Leidse student Erik Hazelhoff Roelfzema met zijn Leidse vrienden een onbezorgd studentenleven. De dan ongeveer 23-jarige jongens realiseren zich als donderslag bij heldere hemel dat niets meer hetzelfde is. Vriendschap en liefde zijn niet langer vanzelfsprekend. De oorlog zet alles op zijn kop, alle verhoudingen op scherp. Iedereen moet zijn eigen keuzes maken...: Ga je vechten voor Vrijheid, Volk, Vaderland? Steek je je kop in het zand en studeer je door? Of kies je doelbewust voor de vijand?

Soldaat van Oranje - De Musical is gebaseerd op het waargebeurde verhaal van één van de grootste verzetshelden uit onze vaderlandse geschiedenis: Erik Hazelhoff Roelfzema. Aan het begin van de oorlog ontsnapt Erik naar Engeland van waaruit hij zendapparatuur naar Nederland smokkelt en als piloot betrokken is bij bombardementen op Duitsland. Hij wordt adjudant van Koningin Wilhelmina en ontvangt voor zijn verzetswerk al tijdens de oorlog de Militaire Willemsorde, de hoogste Koninklijke onderscheiding.

Zijn beroemde boek Soldaat van Oranje werd in 1977 verfilmd met Rutger Hauer in de titelrol en is nu op vernieuwende wijze te zien als musical in de TheaterHangaar op Vliegveld Valkenburg in Katwijk.

In een regie van Theu Boermans en naar een script van Edwin de Vries spelen de acteurs rondom een draaiende tribune en brengen ze mede dankzij de muziek van Tom Harriman en de teksten van Pamela Phillips Oland en Frans van Deursen de indrukwekkende historie weer tot leven. Dit verhaal moet verteld worden.

Beeldenroute aan Zee

Beeldenroute aan Zee

Katwijk heeft een verhaal te vertellen en doet dat onder andere door middel van beelden. Het beeld van de nettenboetster bijvoorbeeld laat goed de Katwijkse identiteit als vissersdorpje zien. Voor de visvangst worden netten gebruikt die vroeger met de hand werden gemaakt, ofwel geboet. Benieuwd wat de beelden je nog meer vertellen? Je leest het hier.

Katwijks Museum

Katwijks Museum

Het Katwijks Museum ligt in het centrum van het oude vissersdorp en is gehuisvest in een ruim en recent uitgebreid complex. Een voormalige, monumentale rederswoning vormt hierbij de blikvanger. Het museum combineert een bijzondere collectie schilderijen van buitenlandse en Nederlandse schilders die aangetrokken werden door de kunstenaarskolonie Katwijk, met een fraaie verzameling lokale en streekgebonden bezienswaardigheden.

Andreasplein

Andreasplein

Grenzend aan de winkelstraat van Katwijk, achter de Andreaskerk vind je een gezellig plein wat dezelfde naam draagt als de kerk zelf: het Andreasplein. Je vindt hier veel leuke, lokale eterijen die voor veel sfeer zorgen. In het zomerseizoen vind je namelijk leuke terrasjes. In het winterseizoen kun je hier terecht om onder het genot van bijvoorbeeld een warme koffie of een warm patatje even te ontsnappen aan de koude zeewind. Het zijn stuk voor stuk unieke eterijen met ieder een gedreven Katwijkse ondernemer. Zeer recent zijn er weer nieuwe cafés en restaurants geopend. Het aanbod is heel divers. Zo vind je hier een moderne snackbar, een ruig grill restaurant, een Katwijkse viskiosk, een sfeervol restaurant met een biologische tint, ‘healthy foods’ en een gezellig café waar je je bevindt onder de Katwijkse locals. Durf je dat aan? ;)

Centraal op het plein, omringd door bronzen vissen staat een golfslagfontein. Het water maakt een golfslagbeweging waarbij de richting van de golf hetzelfde is als de vloedlijn van de zee. In de randen van het waterkunstwerk staat het oudste gedicht van Katwijk uit van handschrift van een Katwijkse schipper uit 1790. De fontein is zomers vooral erg populair onder kinderen die in het water van de fontein zwemmen en spelen. Ouders zitten dan vaak op een van de bankjes op het Andreasplein en genieten in het zonnetje.

Dit jaar is het Andreasplein autovrij gemaakt. Dit biedt veel mogelijkheden voor eventuele uitbreiding van terrasjes. Met uniek Katwijks ondernemersbloed, nieuw geopende restaurantjes, een autovrij plein en een zomer voor de boeg is het Andreasplein dus de hotspot om een warme, zwoele zomeravond door te brengen met een wijntje op het terras.

Space Expo

Space Expo

Space Expo is een permanente ruimtevaarttentoonstelling in Noordwijk, tegen Katwijk aan. In Space Expo word je meegenomen op een reis langs verre planeten en prachtige Melkwegstelsels. Bij de tentoonstelling leer je allemaal gave dingen. Weet jij bijvoorbeeld hoe zwaartekracht werkt? Wat een zwart gat is? Welke functie satellieten hebben? En aan welke ruimtemissies er nu wordt gewerkt?

Vuurtoren

Vuurtoren

Een bezoekje aan de ‘Katwijkse Vuurbaak’ geeft je dan kans om je voor even helemaal in te kunnen leven in de Katwijkse cultuur. Binnen in de vuurbaak verschuilen zich namelijk niet slechts trappen om naar boven te gaan voor een wijd uitzicht, maar gaandeweg omhoog leer je Katwijk en haar geschiedenis steeds een beetje beter kennen.

Jachthaven van Katwijk

Jachthaven van Katwijk

In de riviermonding van de Oude Rijn, op nog geen kilometer van het strand vind je de Katwijkse jachthaven. Een jachthaven zo dicht bij de zee is uniek en ook hartstikke leuk in de zomermaanden. Als passant kun je hier aanmeren om lekker met de kids naar het strand te gaan, of samen te wandelen en fietsen door de Katwijkse duinen. Ook het centrum van Katwijk is erg leuk om te bezoeken.

Zeker in de zomer worden er veel leuke activiteiten georganiseerd die Katwijk een uniek karakter geven. Vanaf de Vuurbaak heb je prachtig uitzicht over het strand, de duinen en Katwijk zelf en nostalgisch Katwijk vind je op de Schippersdam.

De jachthaven van Katwijk biedt verschillende faciliteiten zoals douches, toiletten, een WiFi zone, water, stroom en een gelegenheid om te wassen en te drogen. Aan het einde van een mooie dag in Katwijk kun je met uitzicht over de boten en het water genieten van een drankje en een lekkere maaltijd bij jachthaven paviljoen ‘Het Roer Om’.  In een van oudsher vissersdorpje als Katwijk zijn visgerechten uiteraard altijd een aanrader.

Wil je meer informatie over ligplaatsen in de haven of de jachthaven zelf? Je kunt dan het beste even een kijkje nemen op de website van jachthaven Katwijk.

Andreaskerk

Andreaskerk

Aan de Katwijkse Boulevard, op een steenworp afstand van de Vuurbaak vind je de Andreaskerk. Deze kerk grenst behalve aan de Boulevard ook aan de gezellige winkelstraat van Katwijk en is daarmee het middelpunt van het dorp.

Nieuwe Kerk

Nieuwe Kerk

Rond 1850 bleek dat de Oude Kerk aan de Boulevard veel te klein was geworden voor de Hervormde Gemeente van Katwijk aan zee. Daarom werd er besloten om een nieuw veel groter kerkgebouw te laten ontwerpen. Dit werd de Nieuwe Kerk aan de voorstraat. Het is het vroegste en bekendste werk van de Leidse architect H.J. Jesse (1860 – 1943). De bouw duurde van 1885 tot 1887. Jesse ontwierp een brede kruiskerk met 1500 zitplaatsen. Later is de capaciteit uitgebreid tot ruim 2000 zitplaatsen. Net als de Oude Kerk heeft het een Van den Heuvel-orgel. 

Al jaren lang vindt twee keer per jaar een Mannenzang plaats in de Nieuwe Kerk. Ruim 2.000 mannen zingen dan samen kerkelijke liederen waarvan ook een CD wordt uitgebracht. 

Het strand en de duinen

Het strand en de duinen

De Katwijkse kust heeft een lengte van 4,5 kilometer en loopt van Noordwijk aan de noordzijde tot aan Wassenaar in het zuiden. Langs de hele Boulevard zijn afritten naar het strand, waar naast de kenmerkende strandcabines gedurende het zomerseizoen ook strandhuisjes te huur zijn. Op het strand staan horecapaviljoens, een aantal zelfs het hele jaar rond. 

Tussen 2013 en 2015 is de kust bij Katwijk versterkt. Tussen de nieuw gebouwde dijk en de Boulevard is een ondergrondse parkeergarage gecreërd. Door de nieuwe brede duinen loopt een wandelpad dat mooi uitzicht biedt over het dorp aan de ene kant en het strand en de zee aan de andere kant.

Tijdens een dag op het strand valt dus voldoende te beleven, voor jong en oud. Wat voor weer het ook is.

Pendel over het water tussen Katwijk en Leiden

Pendel over het water tussen Katwijk en Leiden

In het zomerseizoen kun je iedere dinsdag, woensdag en zondag op een hele bijzondere manier van Leiden naar Katwijk reizen, of andersom. Dit kan namelijk per boot! Via de Oude Rijn maak je een vaartocht van ongeveer 5 kwartier en beleef je de vaarroute tussen Leiden en Katwijk op een unieke manier.

Stoomtrein Katwijk Leiden

Stoomtrein Katwijk Leiden

Oud of jong, in dit levende museum heb je plezier. Je mag bijna overal op, in en aan zitten. En… als je het leuk vindt, vraag dan aan de stoker of de machinist of je even op de locomotief mag om naar het vuur te kijken. In het museum nemen kinderen plaats op de plek van de machinist, zetten modeltreinen in beweging, spelen uren achter elkaar met de speelgoedtreinen of doen de speurtocht. Voor de allerkleinsten zijn er kleurplaten. De ouders kunnen, als ze uitgekeken zijn, genieten van een lekker kopje koffie.

Je komt binnen in een echt stationsgebouw waar je een ouderwets treinkaartje koopt. Via het perron kom je in het buitenmuseum waar nog meer historische gebouwen staan. Bekijk daar de antieke rijtuigen, de stoom- en de diesellocomotieven. 

Meerdere keren per dag kun je met een heuse stoomtrein een rit langs het Valkenburgse meer maken van 30 minuten. Aansluitend op de stoomtrein kun je overstappen op de dieseltrein met open wagens naar onze remise voor een bezoek aan het museumdepot.

© 2021 Winkelhart ZeezijdeDisclaimerPrivacy policy