x Bezienswaardigheden - Winkelhart Zeezijde Katwijk
menu
X

Bezienswaardigheden

Een dagje winkelen in Katwijk is goed te combineren met een bezoek aan verschillende bezienswaardigheden of het ondernemen van leuke activiteiten.

Andreasplein

Andreasplein

Grenzend aan de winkelstraat van Katwijk, achter de Andreaskerk vind je een gezellig plein wat dezelfde naam draagt als de kerk zelf: het Andreasplein. Je vindt hier veel leuke, lokale eterijen die voor veel sfeer zorgen. In het zomerseizoen vind je namelijk leuke terrasjes. In het winterseizoen kun je hier terecht om onder het genot van bijvoorbeeld een warme koffie of een warm patatje even te ontsnappen aan de koude zeewind. Het zijn stuk voor stuk unieke eterijen met ieder een gedreven Katwijkse ondernemer. Zeer recent zijn er weer nieuwe cafés en restaurants geopend. Het aanbod is heel divers. Zo vind je hier een moderne snackbar, een ruig grill restaurant, een Katwijkse viskiosk, een sfeervol restaurant met een biologische tint, ‘healthy foods’ en een gezellig café waar je je bevindt onder de Katwijkse locals. Durf je dat aan? ;)

Centraal op het plein, omringd door bronzen vissen staat een golfslagfontein. Het water maakt een golfslagbeweging waarbij de richting van de golf hetzelfde is als de vloedlijn van de zee. In de randen van het waterkunstwerk staat het oudste gedicht van Katwijk uit van handschrift van een Katwijkse schipper uit 1790. De fontein is zomers vooral erg populair onder kinderen die in het water van de fontein zwemmen en spelen. Ouders zitten dan vaak op een van de bankjes op het Andreasplein en genieten in het zonnetje.

Dit jaar is het Andreasplein autovrij gemaakt. Dit biedt veel mogelijkheden voor eventuele uitbreiding van terrasjes. Met uniek Katwijks ondernemersbloed, nieuw geopende restaurantjes, een autovrij plein en een zomer voor de boeg is het Andreasplein dus de hotspot om een warme, zwoele zomeravond door te brengen met een wijntje op het terras.

Wandelen in en om Katwijk

Wandelen in en om Katwijk

Staatsbosbeheer heeft een aantal wandelroutes uitgezet in de omgeving van Katwijk.

Wandelroute Kattukse Duinroute - 4 km

Wandelroute door de duinen ten zuiden van Katwijk. Afwisselend tussen open duin en oude akkertjes. De hond mag aangelijnd mee, tussen 15 maart en 15 augustus. Start: Sportlaan 3, 2225 JM Katwijk. Volg blauwe route.

Wandelroute Duinroos - 4,5 km

Wandel langs uitzichtpunt Vlaggeduin, het hoogste punt van Hollands Duin. Bij helder weer zie je de zee. De hond mag aangelijnd mee, tussen 15 maart en 15 augustus. Start: Cantineweg 9, 2224 XP Katwijk. Volg groene route.

Kijk voor meer wandelroutes in de omgeving op de website van Staatsbosbeheer.

Vanaf het Toeristisch Overstappunt aan de Sportlaan (Zuidduinen) kunt u via de wandelknooppunten diverse routes volgen. Kijk voor meer informatie op de website van TOP

Dorpspomp op de Schippersdam

Dorpspomp op de Schippersdam

Tijdens het winkelen op de Princestraat vergeet je soms dat er zich nog een hele wijk achter deze straat bevindt. Wanneer je een van de zijstraatjes in loopt van de Princestraat of het Andreasplein, loop je tegen de authentieke witte huisjes aan van bijvoorbeeld de Schippersdam.

Bij de eerste stedenbouwkundige ontwerpen van het intieme woonwijkje rond de Schippersdam, speelden de ontwerpers al met de gedachte om woningen in oude stijl te creëren. Met daarbij een bijzonder object, waar een zowel artistieke als praktische betekenis achter zou zitten. Hierbij werd steeds meer de nadruk gelegd op een dorpsplein met een daarop geplaatste pomp. Deze pomp zou dan herinneringen oproepen aan de enige dorpspomp die Katwijk ooit heeft gehad, opgericht in 1889. Naspeuringen omtrent de constructie en de afmetingen leverde helaas te weinig informatie op om die waterpomp zonder meer op de Schippersdam na te bootsen.

Op de waterpomp is te zien dat deze gebouwd is in 1982. Toch zou je denken dat deze waterpomp minstens uit de 19e eeuw stamt. De gemeente stelde in de jaren negentig een bedrag van 41.000 gulden beschikbaar voor dit project, met daarbij ook de intentie dat de pomp ook daadwerkelijk water levert. Wie heeft er nou niet aan de zwengel gehangen om te kijken of de pomp het wel écht deed? 

Neem na het shoppen dus even een kijkje achter de Princestraat en laat je verrassen in deze sfeervolle en authentieke omgeving. 

Corpus

Corpus

In corpus beleef je in 55 minuten een spectaculaire 'reis door de mens'. Dit is uniek in Nederland, zelfs in de hele wereld. Nergens anders krijg je zo'n bijzonder doorkijkje in het functioneren van de mens. Je leert hoe het lichaam in elkaar zit, hoe het werkt en wat je moet doen om het gezond te houden. Veel bewegen, verantwoord eten en gezond leven, dat is het motto van CORPUS! 

Corpus is open van dinsdag t/m zondag van 09.00 tot 19.00 uur. De laatste 'reis door de mens' start om 17.00 uur. In de Nederlandse schoolvakanties is Corpus ook geopend op maandagen.

Sluit je bezoekje aan CORPUS met een heerlijk etentje aan de Katwijkse Boulevard. Het ideale dagje uit!

De Pan van Persijn (Panbos)

De Pan van Persijn (Panbos)

De Pan van Persijn, ook wel het Panbos genoemd, is een wandel- en speelbos voor jong en oud. Het bos heeft eendenvijvers, speeltoestellen voor kleine kinderen, een hertenkamp, een geitenweide en mooie ligweiden voor ontspanning. In de Pan van Persijn kun je een deel van de Atlantikwall uit de Tweede Wereldoorlog zien.

Surfschool Katwijk

Surfschool Katwijk

Surfschool Katwijk organiseert diverse activiteiten op het strand en in het water. In 2006 zijn zij begonnen als surfschool voor golfsurflessen, inmiddels zijn hier verschillende activiteiten bijgekomen. Tegenwoordig is Surfschool Katwijk een 'alround' surfschool en bieden voor elk wat wils. Kwaliteit en veiligheid van de lessen staan voorop!  

Naast golfsurflessen kun je bij Surfschool Katwijk ook terecht voor suppen, longboarden, windsurfen, bodyboarden, mountainbiken, powerkiten en raften. Ook beschikken ze over een ruime accomodatie met warme douches direct op het strand.

Surfschool-Katwijk is ook het juiste adres voor alleen het huren van surfspullen. Ze beschikken over een ruim assortiment aan golfsurf en Stand Up Paddle boards in verschillende maten. Voor zowel beginners als gevorderen. Ze hanteren 'nette' prijzen waarbij het wetsuit altijd inclusief is. 

Op zoek naar een leuk adres voor een sportief kinderfeestje in de golven, een spectaculaire groepsactiviteit met vrienden of collega's, een windsurfles of een leuke clinic 'longboard' skaten... Surfschool-Katwijk has it all! 

Soldaat van Oranje - de musical

Soldaat van Oranje - de musical

Als de Duitsers in 1940 Nederland binnenvallen, leeft de Leidse student Erik Hazelhoff Roelfzema met zijn Leidse vrienden een onbezorgd studentenleven. De dan ongeveer 23-jarige jongens realiseren zich als donderslag bij heldere hemel dat niets meer hetzelfde is. Vriendschap en liefde zijn niet langer vanzelfsprekend. De oorlog zet alles op zijn kop, alle verhoudingen op scherp. Iedereen moet zijn eigen keuzes maken...: Ga je vechten voor Vrijheid, Volk, Vaderland? Steek je je kop in het zand en studeer je door? Of kies je doelbewust voor de vijand?

Soldaat van Oranje - De Musical is gebaseerd op het waargebeurde verhaal van één van de grootste verzetshelden uit onze vaderlandse geschiedenis: Erik Hazelhoff Roelfzema. Aan het begin van de oorlog ontsnapt Erik naar Engeland van waaruit hij zendapparatuur naar Nederland smokkelt en als piloot betrokken is bij bombardementen op Duitsland. Hij wordt adjudant van Koningin Wilhelmina en ontvangt voor zijn verzetswerk al tijdens de oorlog de Militaire Willemsorde, de hoogste Koninklijke onderscheiding.

Zijn beroemde boek Soldaat van Oranje werd in 1977 verfilmd met Rutger Hauer in de titelrol en is nu op vernieuwende wijze te zien als musical in de TheaterHangaar op Vliegveld Valkenburg in Katwijk.

In een regie van Theu Boermans en naar een script van Edwin de Vries spelen de acteurs rondom een draaiende tribune en brengen ze mede dankzij de muziek van Tom Harriman en de teksten van Pamela Phillips Oland en Frans van Deursen de indrukwekkende historie weer tot leven. Dit verhaal moet verteld worden.

Beeldenroute aan Zee

Beeldenroute aan Zee

De Katwijkse kust heeft onlangs een flinke transformatie ondergaan. De waterkering in Katwijk voldeed namelijk niet aan de wettelijke veiligheidsnormen en zo’n 3000 Katwijkers woonden daardoor buitendijks. Het resultaat van de transformatie om de waterkering te verbeteren is verbluffend. De Katwijkse kust is een van de mooiste kusten van Nederland geworden. Op de Boulevard, tussen het dansende helmgras op de wind kun je verschillende beelden vinden. Deze beelden stonden er ook al voor de transformatie van de Katwijkse kust, maar hebben allemaal een nieuwe spot gekregen.

Katwijk heeft een verhaal te vertellen en doet dat onder andere door middel van deze beelden. Het beeld van de nettenboetster bijvoorbeeld laat goed de Katwijkse identiteit als vissersdorpje zien. Voor de visvangst worden netten gebruikt die vroeger met de hand werden gemaakt, ofwel geboet. De vissersvrouwen in Katwijk maakten daarbij gebruik van een speciale boetnaald. Omdat er in Katwijk meer boetsters dan boeters waren is gekozen voor een vrouwelijk beeld. Weer wat geleerd over Katwijk.

Niet alle beelden vertellen een verhaal. Sommige beelden laten jou onderdeel zijn van het verhaal. Bijvoorbeeld het beeld ‘Vrouw in ligstoel’ geeft je de mogelijkheid om naast een Katwijkse dame in een ligstoel plaats te nemen en even lekker te relaxen. Ook leuk om samen met deze dame een foto te schieten voor een originele terugblik naar Katwijk.

Zo vind je allerlei beelden langs de Katwijkse kustlijn met elk een eigen verhaal. Of je de beeldenroute loopt op een stormachtige dag met een stevige wind door de haren of op een zwoele zomeravond met ondergaande zonnestralen schijnend over golven van de Noordzee, beide omstandigheden geven weer een hele andere dimensie aan je wandeling en aan de beelden. Één ding is zeker: door het lopen van de beeldenroute beleef je Katwijk anders dan voorheen.

Katwijks Museum

Katwijks Museum

Het Katwijks Museum ligt in het centrum van het oude vissersdorp en is gehuisvest in een ruim en recent uitgebreid complex. Een voormalige, monumentale rederswoning vormt hierbij de blikvanger. Het museum combineert een bijzondere collectie schilderijen van buitenlandse en Nederlandse schilders die aangetrokken werden door de kunstenaarskolonie Katwijk, met een fraaie verzameling lokale en streekgebonden bezienswaardigheden.

Jachthaven van Katwijk

Jachthaven van Katwijk

In de riviermonding van de Oude Rijn, op nog geen kilometer van het strand vind je de Katwijkse jachthaven. Een jachthaven zo dicht bij de zee is uniek en ook hartstikke leuk in de zomermaanden. Als passant kun je hier aanmeren om lekker met de kids naar het strand te gaan, of samen te wandelen en fietsen door de Katwijkse duinen. Ook het centrum van Katwijk is erg leuk om te bezoeken.

Zeker in de zomer worden er veel leuke activiteiten georganiseerd die Katwijk een uniek karakter geven. Vanaf de Vuurbaak heb je prachtig uitzicht over het strand, de duinen en Katwijk zelf en nostalgisch Katwijk vind je op de Schippersdam.

De jachthaven van Katwijk biedt verschillende faciliteiten zoals douches, toiletten, een WiFi zone, water, stroom en een gelegenheid om te wassen en te drogen. Aan het einde van een mooie dag in Katwijk kun je met uitzicht over de boten en het water genieten van een drankje en een lekkere maaltijd bij jachthaven paviljoen ‘Het Roer Om’.  In een van oudsher vissersdorpje als Katwijk zijn visgerechten uiteraard altijd een aanrader.

Wil je meer informatie over ligplaatsen in de haven of de jachthaven zelf? Je kunt dan het beste even een kijkje nemen op de website van jachthaven Katwijk.

Space Expo

Space Expo

Space Expo is een permanente ruimtevaarttentoonstelling in Noordwijk, tegen Katwijk aan. In Space Expo word je meegenomen op een reis langs verre planeten en prachtige Melkwegstelsels. Bij de tentoonstelling leer je allemaal gave dingen.
Weet jij bijvoorbeeld hoe zwaartekracht werkt?
Wat is een zwart gat?
Welke functie hebben satellieten?
En aan welke ruimtemissies wordt nu gewerkt?

Je vindt hier heel veel mooie foto’s en informatie wordt gegeven via filmpjes en teksten. Maar dat niet alleen: Space Expo is een hele interactieve tentoonstelling. Zo kun jij bijvoorbeeld zelf ervaren hoe het aanvoelt om in de cockpit te zitten van een echte Soyuz raket tijdens de lancering en voor de jonge kinderen is er een leuke speurtocht door het museum.

Een Soyuz raket is een soort raket die veel gebruikt is in de ruimtevaart. Ze werden onder andere gebruikt voor de bevoorrading en het vervoeren van bemanningen van en naar het Internationaal ruimtestation ISS. En wist je dat je bij Space Expo de Soyuz capsule van André Kuipers kunt zien? Dat is de raket waarmee André Kuipers naar het internationaal ruimtestation ISS is gereisd. Super interessant en heel bijzonder dat je dat kunt zien! Ook kun je een kijkje nemen in een deel van het ruimtestation ISS. Zo kun je zelf ervaren hoe het voelt om daar te verblijven en hoe de bemanning dat moet hebben ervaren. Zou jij het daar meerdere dagen uit kunnen houden?

Om je bezoekje aan Space Expo helemaal compleet te maken is het een grote aanrader om een ticket voor de ‘Space Expo Train’ te boeken. Deze trein brengt je naar het ESA centrum waar het allemaal écht gebeurt. Hier kun je een kijkje achter de schermen nemen waar wetenschappers en technici bezig zijn met echte ruimtemissies. Hoe gaaf is dat?!

Met de auto is het vanaf Space Expo maar 11 minuutjes rijden naar het strand van Katwijk. Lekker om na je spannende ruimte ervaring even uit te waaien op het strand en de dag af te sluiten met een hapje eten. 

- Belangrijk om te weten -
Legitimeren is verplicht voor iedereen vanaf 14 jaar die met de Space Expo Train het ESA centrum wil bezoeken.
Een bezoekje aan het ESA centrum is alleen mogelijk in het weekend en tijdens schoolvakanties.

Vuurtoren

Vuurtoren

Een bezoekje aan de ‘Katwijkse Vuurbaak’ geeft je dan kans om je voor even helemaal in te kunnen leven in de Katwijkse cultuur. Binnen in de vuurbaak verschuilen zich namelijk niet slechts trappen om naar boven te gaan voor een wijd uitzicht, maar gaandeweg omhoog leer je Katwijk en haar geschiedenis steeds een beetje beter kennen.

Vrijwilligers met een passie, en groot hart voor Katwijk zullen je altijd met open armen ontvangen om een rondleiding te geven door de vuurbaak. Zo kom je dingen te weten die je normaal nooit zou bedenken.
Wist je bijvoorbeeld dat de eerste verdieping in de vuurbaak de vroegere slaapplaats is van de vuurtorenwachters? Deze vuurtorenwachters waren vaak mannen die een carrière als visserslui achter de rug hadden. Op hun oude dag namen zij de taak op zich om het vuur te stoken voor de huidige visserslui. Dit vuur brandde bovenop de vuurtoren. Een makkelijke taak was dat niet. Want om dat vuur te laten branden moest er flink wat hout, en later kolen, naar boven gesjouwd worden.

Na het bezoeken van de eerste verdieping ga je via een smalle trap naar de tweede verdieping waar oude foto’s en schilderijen een beeld van Katwijk weergeven die zelfs sommige Katwijkers niet meer als Katwijk zullen herkennen. Het is interessant om te zien hoe Katwijk, maar eigenlijk de wereld is veranderd in al die jaren. Straten zonder moderne auto’s, vrouwen in klederdracht en een periode van oorlog. Je komt het allemaal tegen.

De laatste trap leidt uiteindelijk naar de eindbestemming van deze reis door de vuurtoren. Eenmaal boven aangekomen weet je dat de keuze om ‘Katwijkse Vuurbaak’ te beklimmen een goede keuze is geweest. Vanaf hier heb je fantastisch uitzicht over de zee, het strand en over de - met rode dakpannen bekleedde - daken van Katwijk. Als het mooi weer is kun je in de verte ook Scheveningen, Noordwijk en zelfs IJmuiden zien liggen. Met de frisse zeewind door je haren, de geschiedenis van Katwijk nog vers in je geheugen en de zeemeeuwen die om je oren vliegen weet je het zeker: Je bent in Katwijk. Dat is even een moment genieten.

Als iedereen aan het einde van het bezoek weer veilig beneden is aangekomen en alle wilde haren weer netjes gedaan zijn is het tijd voor een lekker kopje koffie. Op naar Bakker van Maanen in het centrum, waar er naast je kopje koffie altijd een heerlijk vers gebakken koekje of plakje cake geserveerd wordt. :)

Andreaskerk

Andreaskerk

 Aan de Katwijkse Boulevard, op een steenworp afstand van de Vuurbaak vind je de Andreaskerk. Deze kerk grenst behalve aan de Boulevard ook aan de gezellige winkelstraat van Katwijk en is daarmee het middelpunt van het dorp. De naam ‘Andreaskerk’ is in het verleden gegeven ter ere van de apostel Andreas. Katwijk is van oudsher een echt vissersdorpje. Andreas was visser van beroep en wordt gezien als de beschermheilige van de vissers.

De kerk wordt ook wel de Oude Kerk of de Witte Kerk genoemd.
Deze bijnamen zijn behoorlijk toepasselijk. De Andreaskerk is namelijk gebouwd in de 15e eeuw en daarmee een van de oudste gebouwen in Katwijk. Waar de bijnaam Witte Kerk vandaan komt hoeft waarschijnlijk niet uitgelegd te worden. Het witte uiterlijk van de kerk is namelijk al van ver te herkennen.

Wekelijks worden er op zondagochtend om 10.00 uur en op zondagmiddag om 18.00 uur kerkdiensten gehouden. Iedereen is welkom om een dienst bij te wonen. Is het de eerste keer dat je een dienst bijwoont in de Andreaskerk? Om niet te veel op te vallen is het aan te raden om tijdens het bijwonen van een kerkdienst nette, zondagse kleding te dragen. Vrouwen dragen vaak rok of jurk en mannen een overhemd.

Als je de kerk bezoekt is het leuk om er een rondje omheen te lopen. Aan de achterkant van de kerk vind je namelijk het ‘Andreashofje’. Een liefdevolle plek omringd door witte, kleine vissershuisjes. In het midden van het met gras en lage heggen gevulde hofje staan drie stenen muurtjes, met aan beide zijden bankjes. Het is een ontmoetingsplaats voor de bewoners van de vissershuisjes. Je kunt hier even lekker plaats nemen op een van de bankjes en genieten van de rust, het uitzicht en eventueel een lekkere zelf-meegebrachte lunch.

Mocht je een van de bewoners tegenkomen is het leuk om een praatje met ze te maken. Zij wonen al vaak hun hele leven in Katwijk en kunnen veel over het dorp vertellen. Ze vinden het ook heel gezellig om met voorbijgangers te kletsen.

Om het hofje uiteindelijk te verlaten heb je keuze uit drie uitgangen. De uitgang aan de rechterkant van de kerk is aan te raden. Deze leidt je naar het gezellige centrum van Katwijk. Op zondag zijn de winkels echter gesloten. In dat geval is het aan te raden het hofje via de linkerkant van de kerk te verlaten en een lekkere wandeling over de Boulevard te maken.

Nieuwe Kerk

Nieuwe Kerk

Rond 1850 bleek dat de Oude Kerk aan de Boulevard veel te klein was geworden voor de Hervormde Gemeente van Katwijk aan zee. Daarom werd er besloten om een nieuw veel groter kerkgebouw te laten ontwerpen. Dit werd de Nieuwe Kerk aan de voorstraat. Het is het vroegste en bekendste werk van de Leidse architect H.J. Jesse (1860 – 1943). De bouw duurde van 1885 tot 1887. Jesse ontwierp een brede kruiskerk met 1500 zitplaatsen. Later is de capaciteit uitgebreid tot ruim 2000 zitplaatsen. Net als de Oude Kerk heeft het een Van den Heuvel-orgel. 

Al jaren lang vindt twee keer per jaar een Mannenzang plaats in de Nieuwe Kerk. Ruim 2.000 mannen zingen dan samen kerkelijke liederen waarvan ook een CD wordt uitgebracht. 

Het strand en de duinen

Het strand en de duinen

De Katwijkse kust heeft een lengte van 4,5 kilometer en loopt van Noordwijk aan de noordzijde tot aan Wassenaar in het zuiden. Langs de hele Boulevard zijn afritten naar het strand, waar naast de kenmerkende strandcabines gedurende het zomerseizoen ook strandhuisjes te huur zijn. Op het strand staan horecapaviljoens, een aantal zelfs het hele jaar rond. 

Tussen 2013 en 2015 is de kust bij Katwijk versterkt. Tussen de nieuw gebouwde dijk en de Boulevard is een ondergrondse parkeergarage gecreërd. Door de nieuwe brede duinen loopt een wandelpad dat mooi uitzicht biedt over het dorp aan de ene kant en het strand en de zee aan de andere kant.

Tijdens een dag op het strand valt dus voldoende te beleven, voor jong en oud. Wat voor weer het ook is.

Pendel over het water tussen Katwijk en Leiden

Pendel over het water tussen Katwijk en Leiden

In het zomerseizoen kun je iedere dinsdag, woensdag en zondag op een hele bijzondere manier van Leiden naar Katwijk reizen, of andersom. Dit kan namelijk per boot! Via de Oude Rijn maak je een vaartocht van ongeveer 5 kwartier en beleef je de vaarroute tussen Leiden en Katwijk op een unieke manier.

Aan dek wordt er gezorgd voor koffie en thee en een koekje hoort er natuurlijk ook bij. Onderweg vertelt een ervaren schipper over de omgeving en de bijzondere plaatsen waar je langs vaart. Zo kom je onder andere langs de Limes. Dit was de natuurlijke noordgrens van het oude Romeinse rijk. Ook vaar je langs omliggende dorpen als Oegstgeest, Valkenburg en Rijnsburg. De pendelboot is een open boot waardoor je op mooie dagen lekker kunt genieten van het zonnetje. Op de boot ontmoet je andere mensen die ook een dagje uit gaan en er ontstaat daardoor al snel een gezellige sfeer.

In Katwijk is de aanlegplaats van de boot in de Zwaaikom. Vanaf hier ben je op loopafstand van het centrum en de Boulevard. Katwijk heeft veel mooie bezienswaardigheden en in het Katwijks Museum kun je kennis maken de Katwijkse identiteit. Je vindt hier ouderwetse klederdracht en je leert hoe belangrijk de visserij in het verleden is geweest voor Katwijk. Even uitwaaien op strand mag natuurlijk niet ontbreken en met het beklimmen van de Vuurbaak maak je een dagje Katwijk helemaal compleet.

In Leiden legt de boot aan op de Apothekersdijk. Vanaf hier loop je zo de historische binnenstad van Leiden binnen. Leiden heeft heel veel te bieden. Je vindt hier veel musea, mooie grachten, gezellige terrassen en op woensdagen is er een sfeervolle markt langs de Nieuwe Rijn. Tegenover de aanlegplaats op de Apothekersdijk vind je een leuk restaurantje. Ideaal om vlak voor vertrek nog even samen een drankje te drinken.

Aan het einde van een geslaagde dag is het weer tijd om terug te keren. De boot wordt weer gevuld, koffie en thee weer verzorgd en je kunt nog even 5 kwartier genieten van de rust en het mooie uitzicht vanaf het water. 

----------------------------------

Deze pendeldienst wordt gevaren door Stichting De Leidse Rederij in samenwerking met Rondvaart Leiden en Bob on Board. Reserveren wordt op prijs gesteld en kan onder andere bij:

Stichting De Leidse Rederij
Apothekersdijk 5, 2312DC Leiden
Bereikbaar per telefoon: 071 – 528 22 52
Of per e-mail: boeking@leidserederij.nl

 

Stoomtrein Katwijk Leiden

Stoomtrein Katwijk Leiden

Oud of jong, in dit levende museum heb je plezier. Je mag bijna overal op, in en aan zitten. En… als je het leuk vindt, vraag dan aan de stoker of de machinist of je even op de locomotief mag om naar het vuur te kijken. In het museum nemen kinderen plaats op de plek van de machinist, zetten modeltreinen in beweging, spelen uren achter elkaar met de speelgoedtreinen of doen de speurtocht. Voor de allerkleinsten zijn er kleurplaten. De ouders kunnen, als ze uitgekeken zijn, genieten van een lekker kopje koffie.

Je komt binnen in een echt stationsgebouw waar je een ouderwets treinkaartje koopt. Via het perron kom je in het buitenmuseum waar nog meer historische gebouwen staan. Bekijk daar de antieke rijtuigen, de stoom- en de diesellocomotieven. 

Meerdere keren per dag kun je met een heuse stoomtrein een rit langs het Valkenburgse meer maken van 30 minuten. Aansluitend op de stoomtrein kun je overstappen op de dieseltrein met open wagens naar onze remise voor een bezoek aan het museumdepot.

© 2017 Winkelhart ZeezijdeDisclaimer