menu
X

Hema Katwijk

Zo vader zo schoonzoon: Fons en Ruben over de opvolging van HEMA Katwijk

Het begon allemaal in 1982 toen Fons solliciteerde voor de functie van bedrijfsleider. Fons: “Ik was drie kwartier te laat op het sollicitatiegesprek bij Frits Oudshoorn, maar ik werd meteen aangenomen. Wij zijn toen als HEMA gestart in een centrum wat er totaal anders uit ziet dan nu en we hebben een hartstikke gave tijd gehad. In 1999 zijn mijn vrouw Conny en ik gaan participeren als mede-eigenaar en in 2004 hebben we de winkel volledig overgenomen.”

Zowel Fons als Conny zijn absoluut niet bang om hun handen uit de mouwen te steken. Ruben heeft daar grote waardering voor: “Er zijn weinig eigenaren die je zo op de winkelvloer ziet mee werken als zij. Conny heeft haar eigen afdelingen: damesmode en horeca. Dat doet ze echt waanzinnig goed. Het zijn twee pijlers in de omzet. Voor Fons geldt hetzelfde: naast zijn bestuurlijke werk laadt hij bijvoorbeeld nog de vracht uit en sorteert hij vervolgens de producten. Ze stralen betrokkenheid uit en dat heeft een positief effect op medewerkers.

Voorlopig is Fons nog niet van plan om met pensioen te gaan. Toch vindt hij het belangrijk om over de toekomst na te denken: “Conny en ik hebben regelmatig met onze kinderen over opvolging gesproken. Ik weet dat je dit soort grote beslissingen niet te ver voor je uit moet schuiven. Opvolging vergt tijd om uit te werken. Je zegt niet zomaar: ‘Hier heb je de sleutel en ik ga wat anders doen’.”

In 2016 kwam schoonzoon Ruben onverwachts in beeld voor opvolging. Ruben: “Voor mij was het altijd logisch dat Lisanne dat zou doen, want zij is ‘dochter van’ dus direct in lijn. Tot dat Lisanne en ik een keer tijdens een hapje eten tot de conclusie kwamen dat het misschien heel leuk zou zijn als ik dat zou doen. Ik had toentertijd al langere tijd het idee om van baan te veranderen. Ik zocht een stukje vrijheid en wilde meer met klanten in contact zijn. Dit was een unieke kans. We durfden het toen niet zo goed met Fons en Conny te bespreken, want dan zou een schoonkind opvolger zijn in plaats van een eigen kind. Toch zijn we toen het gesprek aangegaan en zij stonden meteen heel positief tegenover het idee.”

Vanaf dat moment zijn Fons en Ruben het traject naar opvolging vorm gaan geven. Ruben had nog nooit in een winkel gewerkt dus een opleidingstraject was noodzakelijk. Ruben: “Samen hebben we een opleidingstraject geschreven waarin ik in het eerste jaar bij HEMA vestigingen door heel Nederland ben gaan stage lopen. Ik begon in Rijnsburg. Daar hebben ze me eerst een paar basics geleerd. Toen ben ik naar Tilburg gegaan. Daar leerde ik onder andere vakkenvullen, maakte ik kennis met het aannemen van goederen en heb in de horeca gestaan. Zo heb ik in alle functies en processen doorlopen. Het waren mijn eerste drie kennismakingsmaanden bij de HEMA en het was waanzinnig leuk! Ruben heeft uiteindelijk bij maar liefst twaalf verschillende HEMA vestigingen stage gelopen en het merk zo van binnen en buiten leren kennen.

Fons: “Zo’n proces van overname is heel bijzonder. Het klinkt zo makkelijk: inwerken en overnemen, maar er komen zoveel dingen bij kijken. Enerzijds moet je genoeg kennis hebben over het merk, de winkel en wat je er voor nodig hebt om het allemaal te laten draaien. Anderzijds is het financiële aspect belangrijk. Maar je moet ook goed met elkaar overweg kunnen. Als wij niet met elkaar kunnen werken houdt het op. Ruben knikt: “Ja, we maken natuurlijk samen dingen mee op persoonlijk gebied en je bouwt op die manier ook een vriendschappelijke band op. Door de beslissing te maken om met elkaar samen te werken zet je wel wat op het spel. Dat is heel spannend, maar we zijn tot een belangrijke conclusie gekomen: het vertrouwen is er en we gaan het doen! 

Sinds januari dit jaar werkt Ruben fulltime in HEMA Katwijk en zijn passie straalt er vanaf: “HEMA is het mooiste merk van Nederland en het is echt uniek dat ik hier op deze manier op in heb kunnen haken. Ik zie Fons als mijn mentor. Hij heeft ontzettend veel goede tips. Dat was al voordat we dit traject in gingen. Hij weet altijd heel snel bepaalde zaken te doorzien en kan de juiste vragen stellen. Het is heel bijzonder om zo’n traject met je schoonvader door te maken. Fons knikt bevestigend: “Dat is wederzijds!”

Een veelbelovende opvolger is gevonden en HEMA Katwijk gaat mooie jaren tegemoet. Het compleet vernieuwde winkelcentrum Zeezijde Katwijk levert daar een grote bijdrage aan. De winkelstraten zijn autovrij gemaakt wat meer ruimte biedt voor wandelend publiek en meer ruimte voor terrassen, groen en gezelligheid. Klanten van HEMA Katwijk zijn er enthousiast over. Ook zijn er maar liefst vijfduizend extra huizen op komst in Valkenburg. Dat betekent een heel nieuw publiek voor de HEMA. Fons en Ruben zien kansen en zijn meer dan bereid om die met beide handen aan te pakken.

Fons_Ruben_HEMA_Katwijk_2-3

Contact

Hema Katwijk
Taatedam 53/55
2225 BN Katwijk ZH

Tel. 0714075550
www.hema.nl

openingstijden

Wij gaan open om 09:00 uur
Maandag: 09:00 - 18:00
Dinsdag: 09:00 - 18:00
Woensdag: 09:00 - 18:00
Donderdag: 09:00 - 21:00
Vrijdag: 09:00 - 18:00
Zaterdag: 09:00 - 17:30

Delen

Hema Katwijk
© 2020 Winkelhart ZeezijdeDisclaimerPrivacy policy