menu
X

Nieuws

SAR Katwijk 2016: een informatief en spectaculair evenement

SAR Katwijk 2016: reddingswerk aan de Katwijkse kust

De Katwijkse Reddingsbrigade (KRB) organiseert dit jaar op zaterdag 9 juli SAR Katwijk 2016. Dit toonaangevende evenement is het hoogtepunt van het jaar voor de vrijwilligers van de KRB. De Katwijkse Reddingsbrigade verwacht een groot en gemêleerd publiek. Het doel is om iedereen iets te leren over het reddingswerk door te laten zien welk materieel wordt gebruikt en te demonstreren hoe samenwerking tussen mensen van levensbelang kan zijn. SAR Katwijk vindt plaats op het strand en op de Boulevard, vlakbij de Vuurtoren.

SAR Katwijk groeit: static show en demonstraties

SAR Katwijk blijft groeien. Dit jaar zijn er weer meer deelnemers dan vorig jaar. Op de Boulevard is van alles te zien, te doen en te beleven bij de staticshow. Historische brandweervoertuigen, stands van organisaties als het Rode Kruis, ANWB en Reddingsbrigade Nederland en een springkussen en klimtoren voor de kinderen.

Op het strand en in de zee vinden de gehele dag demonstraties plaats die laten zien wat het reddingswerk aan de kust inhoudt. Aan het einde van ochtend wordt op de Boulevard een ongeval in scene gezet waarbij diverse hulpdiensten, zoals politie, brandweer en ambulance samenwerken om slachtoffers te helpen.

Op de Zuid-Boulevard zal een landingsplaats ingericht worden. Helikopters zullen daar landen en ook van afstand te bezichtigen zijn. Verder staan er op de Boulevard ook diverse voer- en vaartuigen van de verschillende hulpdiensten opgesteld.

De Katwijkse Reddingsbrigade

De KRB is een grote vereniging die zich inzet voor de veiligheid op het strand. Dat doen zij preventief door voorlichting, zwemlessen en patrouilles. Op het gebied van voorlichting heeft de KRB dit jaar flinke stappen gezet. Er zijn voorlichtingsanimaties (zie krb.nl) en ander beeldmateriaal gemaakt die worden gebruikt om strandbezoekers te laten zien hoe ze veilig in de zee kunnen zwemmen. 

De vrijwilligers van de brigade verlenen ook eerste hulp in het geval van een incident of ongeval. Een vaak onschuldige kwallenbeet wordt behandeld, maar een zoekactie op zee bij een melding van een watersporter in nood behoort ook tot de taken van de KRB. Een keer per jaar nodigt de KRB collega-hulpverleners uit tijdens SAR Katwijk om te laten zien wat zij doen om een strandbezoek leuk en veilig te laten zijn.

Diversiteit aan deelnemers

Op zee demonstreren diverse deelnemers hun mogelijkheden. De reddingsbrigade zelf gebruikt de reddingsboten SR8 en RibCraft om te patrouilleren of direct hulp te kunnen bieden op zee. Daarnaast hebben zij Rescue Waterscooters om zeer snel hulp te kunnen bieden. De KRB biedt hulp tot ongeveer een kilometer uit de kust.

De Koninklijke Nederlandse Reddingmaatschappij is uiteraard ook aanwezig tijdens SAR Katwijk. Onder andere reddingsboot De Redder van station Katwijk verzorgt een aantal demonstraties.

De Kurt Carlsen, de eerste gemotoriseerde strandreddingboot, komt vanuit Noordwijk varend naar Katwijk. In Katwijk zal deze historische bezienswaardigheid aan strand komen en vervolgens static te bewonderen zijn.

De patrouillevaartuigen van de Nederlandse Kustwacht zijn grote, indrukwekkende boten. Zij doen hun werk op volle zee, langs de Nederlandse kust. Een van de vaartuigen zal tijdens SAR Katwijk een demonstratie geven.

Ook in de lucht is veel spektakel. De traumahelikopter assisteert bij hulpverlening bij een groot ongeval. De SAR-helikopter in dienst van de Kustwacht demonstreert de redding van een slachtoffer vanaf een schip. En in het kader van innovatie wordt net als vorig jaar de mogelijkheid van drones bij opsporings- en reddingswerk weer gedemonstreerd.

Meer informatie

Meer informatie over de SAR Katwijk 2016, het werk van de Katwijkse Reddingsbrigade en het voorlichtingsmateriaal kunt u vinden op www.krb.nl of www.sarkatwijk.nl.

 

 

01 juli 2016

Deel:

Twitter

Meer nieuws

Wat is het geheim van het Katwijks Droomijs?

Krijn Verdoes heeft een groot aanbod ijssmaken, maar er is één smaak die anders is dan bij anderen: het Katwijks droomijs. Het Katwijks droomijs is hartstikke populair, maar wat is het eigenlijk precies? Lees hier verder.

Warm Winter Fest

In het centrum van Katwijk aan Zee is op vrijdagavond 19 januari een nieuw kleinschalig cultuurfestival: het Warm Winter Fest. Op twaalf locaties, variërend van café tot kerk en van atelier tot bakkerij, zijn die avond optredens en voorstellingen.

Sneeuw in Katwijk

In twee dagen tijd is Katwijk helemaal bedolven onder een dikke laag sneeuw: een echt winter wonderland. Bekijk hier de foto's.

Zeezijde bouwt

Zeezijde Katwijk bouwt! Het centrum wordt opnieuw ingericht en krijgt een nieuw, aantrekkelijker uiterlijk. De gemeente wil de leefbaarheid voor bewoners, bezoekers en ondernemers verbeteren door het verkeer in- en rond het centrum te doen afnemen.

In Style

Laat je op zaterdag 16 september in Stijl ontvangen in Zeezijde Katwijk. Tijdens een inspirerend Stijl-event zullen de winkels van Zeezijde Katwijk hun laatste trends op het gebied van fashion, food en lifestyle presenteren. Jouw kans om inspiratie op te doen voor het komende najaar- en winterseizoen. Om het nieuwe seizoen met elkaar feestelijk in te luiden wordt er van alles georganiseerd: modeshows, goodiebags, bubbels & bites, nieuwe collecties, nieuwe merken en nieuwe producten Verrassend en divers onder het genot van live muziek. Met wie ga jij in stijl shoppen? :) #Stijlevent #Zeezijde #Katwijk #Shoppen #Proeven #Beleven.

Alle berichten »
© 2018 Winkelhart ZeezijdeDisclaimerPrivacy policy